WATERCOOLER SOLUTIONS ONDERDEEL VAN HABITAT SOLUTIONS
Altijd de juiste waterkoeler voor de beste prijs

Waterkoeler / Filosofie Watercooler Solutions / Gefilterd kraanwater


Gefilterd kraanwater: de beste kwaliteit water

Wij leveren uitsluitend watercoolers die leidingwater ofwel kraanwater filteren. Wij kiezen er heel bewust voor om geen waterkoeler flessen met bronwater aan te bieden omdat deze vaak onnodig duur zijn en een zware belasting vormen voor het milieu. Bovendien is de kwaliteit van gefilterd kraanwater beter. Wij zetten de voordelen van een waterkoeler met gefilterd leidingwater op een rij.

400 x voordeliger dan bronwater

Voor een slok bronwater betalen we graag 300 tot 1000 keer de prijs van kraanwater. Die prijs betalen we echter niet voor het water zelf. Meer dan negentig procent van de kosten van een fles bronwater gaat naar transport, marketing, verpakking en winst (bron: kraanwateruniversiteit). Een waterkoeler met leidingwater is dan ook vele malen voordeliger in gebruik.

Kraanwater voldoet aan strenge eisen, bronwater niet

Kraan- ofwel leidingwater valt in Nederland onder de Drinkwaterwet. Water uit de kraan moet daarmee voldoen aan 65 kwaliteitseisen onder andere op het gebied van samenstelling, de kleur, geleidbaarheid, zuurgraad en troebelheid van het water. Aanvullende maatregelen zijn opgenomen voor de temperatuur en de hardheid van het drinkwater. 

Er is daarentegen opvallend weinig regelgeving met betrekking tot gebotteld water. Verpakt water valt onder de Warenwet die slechts 15 eisen stelt aan de kwaliteit van het water. In de ogen van de consument is bronwater superschoon en heeft het zelfs positieve effecten op de gezondheid. Dit is meer een opvatting die door reclame gevoed wordt dan een wetenschappelijk bewezen feit. Hoewel vrijwel alle wetenschappers het erover eens zijn dat flessenwater veilig is, bevat het wel tal van chemicaliën. Sommige merken zouden volgens diverse studies verontreinigingen als medicijnresten, zware metalen, restproducten van bemesting, fluoride en oestrogeen bevatten die niet correct uit het grondwater gefilterd zijn. 

Gefilterd kraanwater is het schoonst. Waterfilters verwijderen kalk, chloor en andere verontreinigingen uit het kraanwater, vaak de veroorzakers van een aparte smaak aan het kraanwater. Een waterkoeler met gefilterd leidingwater brengt u de pure smaak van water zonder de nadelen van verpakt water.

Gefilterd kraanwater smaakt heerlijk

Het meest gehoorde argument om te kiezen voor verpakt water is de smaak. Volgens sommigen smaakt bronwater veel lekkerder dan water uit de kraan. Het probleem met leidingwater is dat het chloor en/of restproducten van bacterieafbraak kan bevatten (om bacteriën te doden). Dit geeft het water een smaak die velen niet bevalt. U hoeft echter niet over te schakelen op waterflessen om van die chloorsmaak af te komen: een waterkoeler met leidingwater filter verwijdert ook chloor en andere verontreinigingen en komt veel goedkoper uit. 

Het is overigens de vraag of ook bij smaak reclame niet de perceptie voedt. Er zijn al verschillende tests geweest waar blind geproefd werd en waar leidingwater het beste uit de test kwam.

Waterkoeler met leidingwater is milieubewuste keuze

De illusie van ‘beter water’ heeft een hoge prijs voor het milieu. Jaarlijks wordt 1,5 miljoen ton plastic vervaardigd voor de flessenwaterindustrie. De productie van watervaten schaadt het milieu zeer ernstig. Er zijn zware investeringen nodig om bronwater op te pompen, er - meestal onbelangrijke - mineralen of smaakjes aan toe te voegen, het te verpakken en te vervoeren, soms naar de andere kant van de aardbol. Plastic waterflessen doen er bij het afval duizend jaar over om te desintegreren.

De waterindustrie bedreigt ecosystemen wereldwijd. Grote water multinationals verdienen miljarden aan water en bedreigen zodoende hele ecosystemen. Ze tappen bronwater af wat nabij gelegen waterstromen, waterputten en boerderijen in gevaar brengt. 

In een maatschappelijk verantwoord bedrijfsbeleid is het eigenlijk niet te verkopen als u kiest voor een watercooler met waterflessen. Een waterkoeler met leidingwater is wel MVO!

Altijd water bij de hand, zonder 'gedoe en gesjouw'

Met een watercooler die direct aangesloten is op de waterleiding of een waterkoeler met navulbaar watervat zit u nooit zonder water. U hoeft geen watervoorraad te beheren met het risico dat u misgrijpt. U tapt altijd een heerlijk glas koud water. Elk glas wordt bovendien vers gefilterd. 

Ook hoeft u geen waterflessen op te slaan, te vervoeren en te verwisselen. Met het tillen van waterflessen wordt volgens de FNV de tilnorm in de Arbo wetgeving overschreden. Met een leidingwaterkoeler of flessenwaterkoeler met navulbaar watervat loopt u geen risico om door de arbeidsinspectie op de vingers getikt te worden. Water is water?

Water is water zou u zeggen? Er is echter wel degelijk verschil.

Bronwater en mineraalwater

Bronwater is water uit een erkende onderaardse bron met één of meerdere natuurlijke of kunstmatige ontspringingspunten. Het verschil is dat bronwater niet direct bij de bron gebotteld wordt en mineraalwater wel. Mineraalwater heeft bovendien een hoog gehalte mineralen, sporenelementen of andere bestanddelen. Bronwater en mineraalwater valt onder de noemer verpakt water en daarmee onder de Warenwet. 

Bronwater is een beschermde naam maar betekent niets meer dan dat het water ergens uit de grond is gehaald. Dat hoeft niet spontaan omhoog te komen, maar mag ook uit de grond gepompt worden. Diverse merken met de mooiste berglandschappen op hun labels, zijn al eens in opspraak gekomen omdat hun water gewoon uit een lokale waterwinning bleek te komen. 

Leidingwater

Leidingwater komt uit onze bodem, meren en rivieren. In Nederland wordt het leidingwater chemisch en bacteriologisch behandeld om het geschikt te maken voor menselijke consumptie. Kraanwater valt onder de Drinkwaterwet en moet voldoen aan strenge eisen. 

(bron: awcn.nl)


Onze speerpunten